wood

    Sede tamedia

    Tamedia Office Building: a breathing building

    A skeleton of laminated wood seven-story signed by Shigeru Ban (Japanese architect, winner of the Pritzker Prize in 2014. This is the new home of Tamedia in Zurich along the river Sihil and is the first multi-floor wooden building in this Switzerland.

    The building, completely interlocking, is built with 2000 cubic meters of wood laminated spruce (from forests certified Austrian) whose parts are connected without the use of metal joints, even to union between beams and columns andIt develops to fifty meters in height.

    THE ARCHITECTURAL IDEA

    The building is inspired by the traditional Japanese techniques used by carpenters of the Rising Sun, in particular those of “Miya-DAIKU” and “Sukiya-DAIKU”, in contemporary magazines.

    These techniques seem to have their roots in the ancient Japanese game Chidori. Similar to the famous Chinese game of “shanghai“, through joints dry strips of wood with a square section, it allows the construction of modular structures knitted regular expandable spatially.

    THE STRUCTURAL DESIGN

    Seen in cross section, the building provides three bays overall, of which two terminals from the lights modest, each equal to 3.2 m and the central well 14 m, without intermediate supports, for a total length equal to 20.4 m. The vertical elements, of a height equal to five floors, have been erected on site through the use of a crane and made integral by inserting transversal bars oval section 5.5 m long and 35 cm high, in order to prevent the rotation of the facade.

    The primary beams are of type Vierendeel and the secondary are laminated wood with a rectangular section, and are arranged in a orthogonal grid. The horizontal elements are also made of wood, and after their installation has proceeded to the placement of the glass facade.

    What is surprising are the connections instead of bolted flanged joints or additional steel were adopted bolts  special beech plywood, for the transmission of the load and the strengthening of the constructive elements. This structure was assembled on site through the use of prefabricated elements produced with CNC milling machines, with accuracies in the order of a millimeter.

    Great care has been taken to prevent the risk of fire and the collapse of the structure, overbuilding that purpose elements with a layer of sacrifice equal to 42 mm, which is the layer of wood that can burn in 60 minutes.

    ENERGY SAVING

    The double-sided acts as insulation cushion and helps the natural ventilation of the building. 50 meters long, has excellent insulating properties, as with low-emissivity glass. The heating and cooling of the complex is via geothermal ground water, without carbon dioxide emissions resulting from fossil fuels.

    ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY

    The use of wood reduces the environmental impact of CO2 released into the environment: just think that 1 m3 of concrete releases about 1,200 kilograms of CO2, compared to only 150 kg of CO2 generated from 1 m3 of wood construction. A good thermal insulation and the use of heat pumps allow to contain the operating costs.

    The total cost of the work is approximately 40 million euro.

    Landesgartenschau Exhibition Hall,Close-Up Engineering

    Biomimetics and robotics for the Landesgartenschau Exhibition Hall 2014

     

    The Landesgartenschau Exhibition Hall is an exhibition pavilion designed at the University of Stuttgart which is an integrated model of computational design and manufacture robotic.

    The project shows the opportunity to use renewable resources, in this case the wood, to create an innovative construction with the aid of robotic systems. It is in fact, the first building in the world with a support structure consisting entirely of slabs multilayer of beech accomplished by robot.

    The innovative aspects that characterize the project can be defined in the following five points.

    • Design biomimetic: the biomimetic design characterizes the outer casing of the construction that takes the form of a shell made ​​through a modular system inspired to the skeleton of sea urchins (the skeleton consists of elements of calcium carbonate joined by microscopic joints along the edges).
    • Computational Design: the process of simulation and optimization allows you to draw the shapes of the project automatically, eliminating manual drawing of each element.
    • Manufacture robotics: it included the automated manufacturing of 243 slabs multilayer of beech and 7600 joints that make up the interlocking connections responsible for the structural stability. These were made by a seven-axis machine easily adaptable to the generation of complex geometries. The process of prefabrication of components was completed in just 3 weeks.
    • Three-dimensional scan of the structure : completed the construction, it is subjected to the analysis of the structural behavior by scanning three-dimensional.
    • Structural and functional innovation: the system of slabs multilayer of beech forms the outer casing and the structure at the same time. The structural loads are transferred from the edges of the elements in the joints, allowing the construction of a wooden building with light plates with a thickness of only 5 cm.

    The Landesgartenschau Exhibition Hall is organized in two distinct spatial zones connected by an intermediate space: the input space and the main exhibition space are defined with a domed structure, constituted by plates polygonal convex, while the space of the transition is the result of a spatial contraction saddle-shaped, whose coating consists of plates polygonal concave. The main exhibition area is the wider part of the building with height of 6 meters and orieented towards the landscape with a large window.

    The project was developed by the Institute for Computational Design, the Institute of Building Structures and Structural Design, Engineering and the Institute of Geodesy and realized in collaboration with Mullerblaustein Holzbau GmbH.

     

    Image credits: domusweb.it

    Vuoi leggere i nostri articoli senza pubblicità?

    Sostieni il nostro progetto e avrai la possibilità di: